Световният ден на книгата и авторското право

От 02.04 до 21.04 ученици, съвместно с родители и библиотеката към НЧ “ П. Р. Славейков“ гр. Гулянци  проведоха „Маратон на четенето“, във връзка с 23 април Световният ден на книгата и авторското право. Той е определен за честване от ЮНЕСКО при ООН. С празнуването на този ден в целия свят, ЮНЕСКО се стреми да насърчава четенето, издателска дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право. Денят е празнуван за първи път през 1995 година.

23 април e символична дата за световната литература. На тази дата през 1616 година са починали Сервантес, Шекспир и Инка Гарсиласо де ла Вега. Това е датата на раждане или смърт и на други изтъкнати автори като Морис Дрюон, Халдоур Лакснес, Владимир Набоков, Жозеп Пла и Мануел Валехо. Това прави естествен избора на Генералната конференция на ЮНЕСКО в този ден целият свят да отдаде почит на книгите и авторите им, насърчавайки всички и по-специално младите хора, да открият удоволствието от четенето и да зачетат приноса на тези, които допринасят за социално-културния прогрес на човечеството.

Идеята за този празник произхожда от Каталуня, където на 23 април, денят на Св. Георги Победоносец, традиционно се подарява книга.

Мексиканският град Гуадалахара бе обявен от ЮНЕСКО за световна столица на книгата за 2022 .

Инициативата се реализира в рамките няколко дни с различни групи и представители на общинска администрация и НЧ „П.Р. Славейков“ гр. Гулянци