Римското наследство оживя по улиците на античния град Улпия Ескус в Античния фестивал „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII“

Ученици от СУ „Христо Смирненски“, гр. Гулянци взеха участие в Античен фестивал „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII“, който е част от проектните дейности, осъществявани от Асоциация Terra Dacica, клон Букурещ и НПО Съвет по туризъм – Свищов по Програма Еразъм+ – Партньорства в малък мащаб „Европейско единство и наследство „

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус приютиха античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII“. На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието на Дунав, прозвучаха командите на центуриони, предлагаха се римски храни, майстори показваха древни занаяти, а войни от тракийските племена даки и сармати демонстрираха доспехите си. Организатори на събитието бяха община Гулянци и кметството на край дунавското село Гиген, в чийто околности се простира археологическият обект. Във фестивала взеха участие 40 ентусиасти от най-старите групи за антични възстановки в България и в Румъния – Първи Италийски легион и Terra Dacica Aeterna. Те възпроизведоха събития, обичаи и традиции от античността и демонстрираха умения, исторически оръжия и облекла, които пренесоха гостите на фестивала във времената на разцвет на Римската империя.

Вълнуващо бе преживяването на всички посетители на фестивала „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII“.

Нашите ученици представиха римски облекла изработени за мероприятието от Веселина Маринова, служител в СУ “ Христо Смирненски “ гр. Гулянци и заслужено обраха овациите на присъстващите.