Отбелязахме международния ден на ромите

СУ „Христо Смирненски“ гр. Гулянци отбеляза 8 април – Международния ден на ромите с пъстра литературно-музикална програма. Колективът и учениците се включиха в мащабната гражданска кампания „Имам една мечта: Да учим и живеем заедно!“. Целта е чрез поредица от събития и инициативи, с обич и приятелство да се противодейства на омразата и неразбирането. Децата успешно отправиха своето послание със стихове, песни и танци.

В него взеха участие танцовия състав под ръководството на Симеон Тодоров, които изпълниха два танца и Летисия Трифонова, която поздрави гостите с песента „Джелем, джелем“ смятана за химн на етническата общност и песента“Едерлези“.

Те разказаха историята на ромите, на самия празник и символите на общността. Гости в празничния ден им бяха Йонка Данова – регионален координатор на център „Амалипе“ гр. Велико Търново, представители на Община Гулянци, родители, учители. Междувременно в днешния ден от 9.30 часа, в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова връчват грамотите на победителите в Националния ученически конкурс „Имам една мечта – да учим и живеем заедно“. Сред наградените са и деца от СУ „Хр. Смирненски“ гр. Гулянци, които ще ни разкажат впечатленията си след церемонията.