Василица 2021/2022 с Н.пр. Том ван Оорсхот

Ученици от СУ „Христо Смирненски“ гр. Гулянци, обл. Плевен, по инициатива на Център Амалипе участваха в отбелязване на Василица 2021/2022 година. Домакини на срещата бяха Йонка Данова и Деян Колев, гости бяха освен СУ „Христо Смирненски“ гр. Гулянци, обл. Плевен, също така и СУ „Христо Смирненски“ гр. Койнаре, обл. Плевен и СУ „Отец Паисий“ с. Медковец, обл. Монтана. Официален гост на тазгодишното тържество беше

Негово превъзходителство Том ван Оорсхот, посланика на кралство Нидерландия,

който в хода на виртуална среща беше наречен за здраве от малките сурвакари от гр. Койнаре и беше поздравен с музикален поздрав от Димитър Маринов 7А клас, част от духовия оркестър към СУ „Христо Смирненски“ гр. Гулянци.

Изпълнението беше импровизация върху песента Василица, известна сред ромското общество. А след това се представиха и учениците от с. Медковец, които трябваше да поздравят с танцово изпълнение, домакините и официалният ни гост, но за жалост времето не позволи това да се случи в онлайн среда. В хода на срещата бяха поднесени подаръци за официалният гост, като видео материал по случай Василица и ръчно изработени от децата на училищата изделия.

Училището ни поднесе на Негово превъзходителство Том ван Оорсхот две картини изработени от Фани Филипова, ученичка от 8 Б клас.